Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Tokaj Aszú 6 Puttonyos 2001 


"Världsklass" - Dina Viner okt 2016

BS art nr 74687. Pris: 499 kr

Bärnstensgul i färgen. Doft av torkad frukt, marmelad och kamomill. Rund, krämig och fyllig smak med inslag av exotisk torkad frukt, valnöt och kaffe. Rik sötma fint balanserad mot frisk syra. Mycket lång lagringspotential.

Ursprung: Tokaj-Hegyalja
Jordmån: kalkrik vulkanisk jord, lössjord och lera
Producent: Tokaj Kereskedöhaz (numera: Grand Tokaj)
Druvkomposition: Furmint, hárslevelü och sarga muskotály
Sockerhalt: 238,3 g/l.
Syra: 8,4 g/l.
Alkoholhalt: 10%
Passar till: desserter, gärna sötsyrliga som den ungerska Gerbaud-kakan eller svensk äppelkaka, eller till foie gras.
Serveras vid: 11-12°C

Kort om tokajer:
Tokaj aszú har gjorts i Tokaj sedan 1500-talet, och görs på druvor som har angripits av botrytis, mögelsporer, och skrumpnar till russin. Processen att framställa tokajer är mycket komplicerad. I stort går den ut på att välja ut enskilda druvor som är angripna av ädelröta, pressa dessa mycket försiktigt och därefter lägga dem i must eller ungt vin och låta dem ligga och ”dra” i must eller ungt vin i 16-48 timmar. Därefter får jäsningen avslutas på ekfat i 24-36 månader. Tokajer graderas efter antalet “puttony”, där 6 Puttonyos är den allra finaste tokajern och ska innehålla minst 150 gram socker/liter.

Recensioner:
Dina Viner (10/16): “Fynd - Bästa köp”
Underbar, stor helt överväldigande rik tokajer med mogna oxiderade äpplen, torkad frukt och russin i den långa, komplexa smaken. Världsklass.

Allt om Vin (9/16): “Prisvärt”
Stor, mycket traditionell tokajerdoft. Lång, marmeladig, tveklöst ursprungstypisk smak i ganska lätt, delikat, oändligt lång och godissöt stil.

Mer om producenten

Beställ på Systembolaget

Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2018, VinBistro Stockholm Aktiebolag