Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Tokaj Aszú 5 Puttonyos 2010


"King of Wines, Wine of Kings"

Utmärkt exempel på en klassisk Aszú 5 puttonyos. Gyllengul färg. Doft av botrytis och apelsin med inslag av persikomarmelad. Söt och frisk smak med inslag av citrusfrukt, nötter och torkad frukt. Lång och sammetslen finish. Ännu ung, men utvecklad smak. Mycket lång lagringstid.

Ursprung: Tokaj-Hegyalja
Jordmån: kalkrik vulkanisk jord, lössjord och lera
Producent: Tokaj Kereskedöhaz (numera: Grand Tokaj)
Druvkomposition: Furmint, hárslevelü och sarga muskotály
Årgång: 2010
Sockerhalt: 174,5 g/l.
Syra: 8,6 g/l.
Alkoholhalt: 10%
Flaska om 500 ml.
Passar till: desserter, gärna sötsyrliga som den ungerska Gerbaud-kakan eller svensk äppelkaka, eller till desserter med inslag av fudge eller kola
Serveras vid: 11-12°C

Kort om tokajer:
Tokaj aszú har gjorts i Tokaj sedan 1500-talet, och görs på druvor som har angripits av botrytis, mögelsporer, och skrumpnar till russin. Processen att framställa tokajer är mycket komplicerad. I stort går den ut på att välja ut enskilda druvor som är angripna av ädelröta, pressa dessa mycket försiktigt och därefter lägga dem i must eller ungt vin och låta dem ligga och ”dra” i must eller ungt vin i 16-48 timmar. Därefter får jäsningen avslutas på ekfat i 24-36 månader. Tokajer graderas efter antalet “puttony”, där 6 Puttonyos är den allra finaste tokajern och ska innehålla minst 150 gram socker/liter.

Mer om producenten


Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag