Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Pfneiszl 


Om Sopron:

Sopron är en vinregion i västra Ungern som gränsar till Österrikes Burgenland, med mycket lång historia av vinodling. Odlingarna ligger runt den breda och grunda sjön Fertö, eller Neusiedlersee som den heter på tyska. Jordmånen är skiffer och sandsten. Klimatet har lite alpkaraktär; milda vintrar, frostfria vårar, relativt kalla och regniga somrar och soliga höstar med möjlighet till sena skördar.

"Igy szeretem az életet - This is how I love life"

Systrarna Pfneiszl växte upp på familjens vingård i Burgenland, Österrike, på gränsen till Ungern. Familjen har en lång historia av vinmakeri i området kring gränsen mellan Ungern och Österrike - men tvingades under kommunismen överge sina jordlotter i Ungern då egendomarna förstatligades. I början av 1990-talet fick systrarnas far möjlighet att köpa tillbaka de 27 hektar som familjen en gång förlorat - och gav dem till sina två döttrar i present så att de skulle kunna etablera sin egen vingård.

En ung vingård på gammal mark 

Birgit och Katrin producerade sin första årgång vin år 2004 på den mark som tidigare hade tillhört familjen. En hel del nya vinrankor planterades, men många av de gamla som var välmående behölls. Birgit, 33 år, är oenolog och vinmakare, medan Katrin, 29 år, är utbildad inom ekonomi och ansvarig för marknadsföring och sälj. Efter avklarade studier arbetade Birgit på vingårdar i bl.a. Italien, Nya Zeeland, Sydamerika, USA och Australien. När hon sedan skapade sina egna viner var det med fast beslutsamhet att göra det så naturligt som möjligt; vilket redan från starten innebar ekologisk odling. Hon planterade också små områden med exotiska druvor ifrån de platser hon arbetat på - som Sangiovese, Malbec och Zinfandel - något som inte tidigare gjorts på ungersk mark. Den druva som dock odlas i mest utbredd mängd och som även är systrarnas signum är Kékfrankos, eller Blaufränkish som den heter på tyska. 

Systrarna satte redan från första början sin personliga prägel på vinerna genom att ge varje årgång ett unikt namn. År 2013 heter t ex "Don't look back in anger"; passande ord för att komma över att en hagelstorm hotade förgöra hela skörden, år 2014 heter "Together again" och 2015 "Kangaroo jump" då systrarna numera har ett par kängurur som hoppar runt på odlingarna. 

Ekologiskt och med unika uttryck

Allting i vingården odlas naturligt och ekologiskt. Birgits inställning till vinmakeriet är att inte styra alltför mycket och låta vinerna få unika uttryck. En del viner lagras endast på ståltank, medan andra får ligga på båda nya och gamla ungerska samt franska ekfat. Vinerna filtreras lätt. Förutom viner på Kékfrankos gör systrarna ett vitt vin på den ungerska druvan Zefir, ett rosévin, samt röda endruvsviner på Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon och en cuvée på dessa tre som heter "Tango". Slutligen görs vinet "Távoli világ" på druvorna Syrah, Carménére, Malbec, Zinfandel och Sangiovese.  

I vårt utbud av Pfneiszls viner hittas för tillfället "Kékfrankos Don't look back in anger" (Premium Selection) från 2013, "Kékfrankos Ujra Együtt" (Together again) från 2014, samt ett begränsat antal av det sagolika "Mesés Vidék" (Fairytale land) också gjort på Kékfrankos (endast Magnumflaska om 1500 ml) från 2007. I restaurangsegmentet finns även "Távoli világ", som betyder "Faraway world", från 2014. 


Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag