Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Nyakas 

Dr. Beata Pühra Nyúlné

Om Etyek-Buda

Regionen Etyek-Buda (uttalas: ett-jek-Boda) ligger vid gränsen till Budapest, ca 30 km söder om huvudstaden.

Den kalkrika jordmånen ger viner med hög syra. Klimatet är soligt men något svalare vilket gör det mer lämpat för vita viner, och regionen är även känt för sin stora produktion av mousserande vin.

Ledande vitvinsproducent i Buda-regionen 

Nyakas (uttalas: nja-kash) är en riktig framgångssaga. Vinproducenten Nyakas startade 1991 efter kommunismens fall och har på kort tid lyckats bli den ledande vinproducenten av vitt vin i Buda-regionen.

Företaget har i Ungern bland annat belönats med priserna ”årets vinmakare” (2002) och ”Årets märke” (2012). Arbetet leds av vinmakaren Dr. Beata Pühra Nyúlné. De druvor som odlas mest är Irsai Olivér, Chardonnay, Müller-Thurgau, Sauvignon Blanc och Pinot Gris.

Nyakas viner har på senare år åtnjutit flera internationella utmärkelser och priser. 2015 lyckades vinet ”Budai Chardonnay 2014” ta sig in på topp tio i den prestigefyllda ”Chardonnay du Monde Wine Contest” – första gången någonsin för ett ungerskt vin. Läs mer Årgången från 2015 belönades med silvermedalj i årets tävling (Chardonnay Du Monde 2016). 

Idag omfattar vinodlingarna ca 150 hektar. Produktion: ca 1 000 000 flaskor/år


Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag