Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Noblesse Cabernet Franc 2012


100 % Cabernet Franc ifrån Villány 

BS art nr 75493. Pris: 269 kr.
Kollikrav: minimum 3 flaskor 

Certifierat ekologiskt 

Komplext och medelfylligt vin som visar det allra bästa som druvan Cabernet franc har att erbjuda. Djup och klar rubinröd färg, eleganta tanniner och en nyanserad smak av mörka bär och toner av malet kaffe. Dekanteras med fördel. Ännu ett ungt vin med stor lagringspotential, men avnjuts gärna redan nu.

Alkoholhalt: 14,5 %
Kvarvarande sockerhalt: 2,0 g/l
Syra: 5,5 g/l
Genomsnittlig ålder på vinrankorna: 15 år
Antal vinrankor per hektar: 6200
Skördeuttag: 20-22 hl/hektar
Vinifikation: Double Guyot. Handplockade druvor från jordlotterna i Siklós, Mariagyüd och Kövesföld. Fermentering på noga utvald naturlig jäst vid kontrollerade temperaturer. Musten får självrinna, naturlig gravitationsteknik. Lagrat 40 % på nya ungerska ekfat (500 l) i 12 månader.

Noblesse är Malatinszkys premium-kategori vin.

Passar till: Smakrika kötträtter, gärna med något krämigt inslag. Serveras vid: 16-18°C

Utmärkelser: Årgången från 2008 vann ”Best Cabernet Franc” vid Decanter WWA 2013

Recensioner:

Vinbanken (23 oktober 2016):

Röd färg. Doften är tydlig, tät av viol, röd frukt, örter och vinbär. Bara lätt gräsig… Medel/fyllig fruktig smak, av mogna vinbär, inslag av vitpeppar, kryddor, tobak, och fat. Nyanserad. Strama, fruktiga tanniner bäddas in i frukten, eftersmaken är lång och tät. Ungt vin, stor potential.
Betyg: 4 av 5

Sofia Ander på DinVinguide.se (27 april 2017) Sofias röda grillviner till vårmaten:

Våga prova något nytt och lite annorlunda och framför allt jäkligt gott. Cabernet franc från Ungern till exempel. Ett hett vinland, som verkligen är på g och nu ser vi bortanför deras söta tokaj-viner. Tänk snygg furmint istället och i detta fall ekologisk cabernet franc från en av de stora vinpionjärerna i landet; Csaba Malatinszky. Csaba har en bakrund som sommelier och vinhandlare. Han ville lyfta kvalitén på Ungerns viner. När tiden var inne grundade han sin egen firma. Detta var för 20 år sedan. Idag är han ett stort namn, både på hemmaplan och resten av världen. Vinerna är också stora. Noblesse är en imponerande cab. franc med tät frukt, mycket energi och djupa, läskande smaker av muskot, peppar, lagerblad, aningen paprika och en lång eftersmak. Lägg på en stadig och välmarmorerad köttbit på grillen och servera med grillade grönsaker och kryddsmör.

Niklas Jörgensen på Livets Goda (12 juni 2017) Malatinszky – högkvalitativt rött och vitt från Villány i Ungern:

Kanske den druva som presterar bäst i hela Villány. Förvänta dig dock inte samma typ av vin som de man associerar med Loire. Däremot är druvkaraktären där. Här får du ett vin med begynnande mognad och toner av solmogna mörka körsbär, nyklippt gräsmatta, blyertspenna, ett stänk paprika och snyggt inarbetade ektoner. Vinet spenderar ett år på 500-liters fat för övrigt. I gommen ett härligt fylligt vin och det märks att det är från en varm region; men det är skönt balanserade 15% i vinet. Körsbär, varm jord, blyertspenna, fat och lite snyggt stjälkiga toner i den långa värmande eftersmaken.  Har utvecklingspotential men är fint redan nu. Dekantera gärna en stund i förväg. Passar den vars förkärlek stavas Bordeaux från stora år. Ekologiskt odlat. 
92 LGP

Beställ på Systembolaget 

Mer om producenten


Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag