Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Juhfark 2015 


"Matvänlig och smarrig" - SvD

SLUTSÅLD. 2016 släpps 2019-03-04 på BS. 

Unik druva, unikt vin 

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, hasselnötter, citrontimjan och galiamelon. Medelfylligt och smakrikt med uppfriskande syra och viss rökighet. Bland frukterna märks päron och citrusfrukt, som binds ihop med viss sälta i eftersmaken.

Om druvan: Juhfark (uttalas: jo-fark) är en ungersk druvsort, vars namn betyder “fårsvans” och syftar på klasarnas form som är påtagligt längre än de är breda. Juhfark är en relativt ovanlig druvsort, som främst odlas i Somló, Ungern. Druvan ger unika, rika viner med smak av mineraler och toner av citrusblomma med ofta en otämjd, vital syra. Druvan trivs på Somlós vulkaniska jordmån och ger uttryck för regionens unika terroir. Vinner ofta på att lagras ett par år. 

Ursprung: Somló
Producent: Kreinbacher 
Druva: Juhfark 
Årgång: 2015
Vinifiering: Medium cordon. Handplockade druvor. 60 % framställning på ståltank, 40 % lagring på ekfat (500-2500 liter) 8 månader.
Skörd: 14-22 september 2015
Buteljerad: 24 maj 2016
Restsockerhalt: 0,9 g/l
Syra: 5,7 g/l 
Alkoholhalt: 12,5 %
Serveras vid: 8-10°C
Passar till: smakrika rätter på kyckling, fisk och skaldjur. Varför inte pröva den ihop med chèvre chaud, valnötter och honung!? 

Recensioner:

Svenska Dagbladet, 15 mars 2018 "Sex favoritviner i fredagens småpartisläpp":
"Kul med lite ungerskt på hyllan! Här i form av ett matvänligt vin med fet och rustik munkänsla, gott om gula äpplen, mogen citrus och lätt blommighet. Stram, torr och smarrig." Betyg 4 av 6

Vinbanken, 11 mars 2018:
"Torr, medelfyllig. Fruktig, grön, gul och vit frukt, smak av fat, tydliga mineralton, balanserad syra och lång eftersmak. Omdöme: Läcker och god! Kul köp." Betyg: 4

Livets Goda, 15 mars 2018:
"Smakstinn partner av den udda druvan juhfark. Honungspastiller, rostade mandlar, pomerans och rejält med fat ger en fyllig munkänsla. Bra syra hänger kvar."

Mer om producenten 

Beställ på Systembolaget 

Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag