Välkommen till Vinbistro!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 20 år.

Jag är över 20 år

Grand Tokaj

Tunnlar under berget från 1700-talet.

Om Tokaj-Hegyalja:

Tokaj-Hegyalja är beläget i nordöstra Ungern. Klimatet är unikt med kalla och blåsiga vintrar, svala och torra vårar och heta sommarmånader. 

Berggrunden består av vulkaniska formationer, vilket ger en mineralrik jordmån. Även lössjord och lera. Lång och utdragen västsäsong med sena skördar. 5500 ha.

Unik region - unika viner 

Tokaj i Norra Ungern är Ungerns absolut mest kända vinregion. Här produceras de världsberömda söta tokajerna, men området har på senare år blivit omtalat för sina torra vita viner, speciellt på druvan Furmint. Grand Tokaj (tidigare: Tokaj Kereskedőház) är Tokajs största vingård och har producerat vin i regionen i över 50 år. 

Idag är Grand Tokaj en uppdaterad och toppmodern vinproduktionsanläggning som producerar förstklassiga viner under ledning av oenolog Károly Áts, som både är uppvuxen på en vingård i Tokaj och har arbetat med vinproduktion i regionen i hela sitt liv. Han belönades med den åtråvärda titeln ”Årets vinmakare” 2012.

Grand Tokaj producerar både söta viner, såsom klassisk Tokaj Aszú och så kallade Late Harvest wines, och torra vita viner på bl.a. druvorna Furmint, Hárslevelü och Muskat Petits á Grains. Vinerna lagras, som seden sig bör, i långa underjordiska tunnlar under berget i Tolcsva, byggda på 1700-talet. 

Produktion: ca 5 000 000 flaskor/år 

Kort om tokajer

Tokaj aszú har gjorts i Tokaj sedan 1500-talet, och görs på druvor som har angripits av botrytis, mögelsporer, och skrumpnar till russin. Processen att framställa tokajer är mycket komplicerad. I stort går den ut på att välja ut enskilda druvor som är angripna av ädelröta, pressa dessa mycket försiktigt och därefter lägga dem i must eller ungt vin och låta dem ligga och ”dra” i must eller ungt vin i 16-48 timmar.

Därefter får jäsningen avslutas på ekfat i 24-36 månader. Tokajer graderas efter antalet “puttony”, där 6 Puttonyos är den allra finaste tokajern och ska innehålla minst 150 gram socker/liter.


Följ oss på Instagram!

#vinbistrostockholm

dont hide

© Copyright 2019, VinBistro Stockholm Aktiebolag